Eurobarometru 2022 | Politica UE în domeniul concurenţei se bucură de o susţinere puternică în rândul românilor

Comisia Europeană a publicat, miercuri, sondajele Eurobarometru din 2022 privind politica UE în domeniul concurenţei iar rezultatele arată că există o susţinere puternică în rândul cetăţenilor şi al întreprinderilor mici şi mijlocii atât pentru politica în domeniul concurenţei, cât şi pentru asigurarea respectării acesteia, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

"Rezultatele sondajului sunt clare: concurenţa îmbunătăţeşte viaţa de zi cu zi a cetăţenilor şi a IMM-urilor, oferind preţuri mai bune, asigurând o gamă mai largă de opţiuni şi stimulând posibilităţile de inovare. Această susţinere este resimţită în mod coerent în întreaga UE şi ne reaminteşte faptul că o concurenţă loială este mai importantă ca oricând", a declarat vicepreşedinta Comisiei Europene, Margrethe Vestager.

Conform sondajelor Eurobarometru publicate marţi, 25 octombrie, românii sprijină principalele obiective ale politicii în domeniul concurenţei, recunoscând contribuţia importantă a acesteia la economia europeană. În special, respondenţii au confirmat că, în opinia lor, politica în domeniul concurenţei încurajează inovarea (8% dintre cetăţenii români şi 94% dintre IMM-uri), permite practicarea unor preţuri mai abordabile (77% dintre cetăţenii români şi 85% dintre IMM-uri) şi oferă o gamă mai largă de opţiuni (86% dintre cetăţenii români şi 95% dintre IMM-uri), ajută întreprinderile din UE să devină mai competitive pe pieţele mondiale (75% dintre cetăţenii români şi 73% dintre IMM-uri).

Majoritatea cetăţenilor români şi a IMM-urilor din România care au participat la sondaj sprijină cu fermitate diferite măsuri de îmbunătăţire în continuare a concurenţei. Conform acestora, concurenţa are un rol esenţial în a împiedica actorii din toate sectoarele de piaţă să abuzeze de puterea lor de piaţă (87% dintre cetăţeni şi 83% IMM-uri) şi în a combate cartelurile (81% dintre cetăţeni şi 77% IMM-uri). 75% dintre cetăţeni şi 81 % dintre IMM-uri consideră că este important să se prevină fuziunile şi achiziţiile care reduc concurenţa. În cele din urmă, românii consideră că este important să li se retragă avantajele concurenţilor subvenţionaţi de guvernele din afara UE (68% dintre cetăţeni şi 76% dintre IMM-uri) şi de guvernele din UE (69% dintre cetăţeni şi 75% dintre IMM-uri).

În ceea ce priveşte respondenţii europeni, majoritatea recunosc că politica în domeniul concurenţei şi asigurarea respectării sale sunt un instrument-cheie pentru a face faţă provocărilor viitoare. De exemplu, 66% dintre IMM-uri sunt de acord că reglementările, cum ar fi Actul legislativ privind pieţele digitale, pot reprezenta o soluţie eficace pe pieţele cu probleme sistemice. În ceea ce priveşte realizarea priorităţilor de politică ale Comisiei, majoritatea cetăţenilor consideră că concurenţa încurajează transformarea digitală a economiei şi a societăţii (73%), precum şi oferta unor bunuri şi servicii care să fie mai ecologice pe piaţa unică a UE (54%).

În ceea ce priveşte cetăţenii, peste jumătate (54%) s-au confruntat cu probleme cauzate de lipsa concurenţei, cum ar fi preţuri mai mari, o gamă mai restrânsă de opţiuni sau o calitate mai scăzută. Atunci când au fost întrebaţi care sunt domeniile în care, după părerea lor, asigurarea respectării normelor în materie de concurenţă ar trebui să joace un rol şi mai important, cetăţenii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa concurenţei în sectorul energetic (27%), urmat de sectorul comerţului cu amănuntul de produse alimentare (20%). În cel mai recent sondaj Eurobarometru, publicat în 2019, telecomunicaţiile şi accesul la internet s-au aflat în fruntea preocupărilor cetăţenilor (26%), în timp ce, în prezent, doar 18% dintre respondenţi au identificat acest aspect ca fiind un domeniu în care concurenţa ar trebui îmbunătăţită.

Atunci când au fost întrebaţi cu privire la dificultăţile legate de concurenţa cu care s-au confruntat, IMM-urile au menţionat preţurile ridicate (57%), precum şi capacitatea furnizorilor şi a cumpărătorilor care deţin o pondere importantă de a impune condiţii inechitabile (cu care s-au confruntat 57% şi, respectiv, 42% dintre respondenţi). În ceea ce priveşte anumite sectoare specifice, IMM-urile şi-au exprimat opinia că o concurenţă mai puternică în ceea ce priveşte furnizarea de materii prime (12% dintre IMM-uri), precum şi în ceea ce priveşte furnizarea de energie (8% dintre IMM-uri) şi utilizarea platformelor digitale pentru a ajunge la clienţi (8% dintre IMM-uri) ar fi esenţială.

Cetăţenii şi IMM-urile europene se informează cu privire la asigurarea respectării normelor în materie de concurenţă în principal prin intermediul ziarelor (inclusiv online) (52% dintre cetăţeni şi 51% dintre IMM-uri) şi al televiziunii (48% dintre cetăţeni şi 41% dintre IMM-uri). Cu toate acestea, platformele de comunicare socială s-au dovedit a fi o sursă din ce în ce mai relevantă de informaţii pentru cetăţeni cu privire la concurenţă (de la 24% în 2019 la 39% în 2022), precum şi pentru IMM-uri (37% în 2022).

Sondajele Eurobarometru privind politica în domeniul concurenţei şi asigurarea respectării normelor în acest domeniu, primul axându-se pe cetăţeni, iar cel de al doilea pe IMM-uri, au fost comandate de Comisia Europeană de la un contractant extern, care a intervievat prin telefon un eşantion reprezentativ de IMM-uri şi de cetăţeni (cu vârsta de cel puţin 15 ani) din fiecare dintre cele 27 de state membre ale UE.

bizLawyer


About Us

Concurenta.ro este un site de știri din grupul BizLawyer care se adresează practicienilor în Dreptul concurenței, focusat pe aplicarea regulilor de concurenţă, conştientizarea beneficiilor conformării şi riscurilor încălcării legislaţiei concurenţei.