România a atras multe investiţii pe zona de regenerabile, însă noua schemă pe acest segment nu trebuie să fie extrem de generoasă, pentru că pe schema precedentă instabilitatea a fost mare, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de specialitate, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
"România are un climat pentru a se lua măsuri atractive pentru investiţii. Dacă vorbim despre deschideri de investiţii în România, de relocalizări de business-uri în România, avem o schemă atractivă pentru investiţii străine, schemă care e competitivă în regiune şi care şi-a dovedit utilitatea în alte industrii. De exemplu, am atras foarte multe investiţii pe zona de industrie auto, atât producţie - Ford şi Renault, cât şi furnizori ai lor. Faptul că n-am reuşit acelaşi lucru în zona de regenerabile este unul dintre regretele mele şi avem de învăţat de la lecţiile de la precedenta schemă, schema mare de regenerabile care a fost iniţiată prin Legea din 2008. Atunci ne-am gândit că, din moment ce vor fi investiţii atât de mari, în special în zona de eolian, ar avea sens să avem o producţie în România. Din varii motive nu am reuşit să atragem producţia în România. Mare parte din investiţiile acestea gigantice care au fost în zona de regenerabile au ajuns să sprijine economia americană sau economia daneză sau altele similare. Sper ca de data aceasta să facem lucrurile mai bine. Şi ca să le facem mai bine, trebuie să fim o piaţă atractivă, o piaţă mare internă activă şi atunci oamenii vor veni şi vor investi la noi, pot să şi exporte în alte ţări, cu atât mai bine", a spus Chiriţoiu.
Acesta a adăugat că schema pentru regenerabile nu trebuie să fie extrem de generoasă, "pentru că pe schema precedentă instabilitatea a fost mare".
"Trebuie să fim predictibili, să înţeleagă investitorii că piaţa românească va fi, într-adevăr, mare şi atractivă. O condiţie însă este că, pentru ca schema să fie stabilă, nouă ne trebuie dialogul cu autorităţile, mergând pe stabilitate guvernamentală pe care sper să o avem în perioada următoare. În acelaşi timp, schema nu trebuie să fie extrem de generoasă, pentru că pe schema precedentă instabilitatea a fost mare. Sper că acum vom reuşi să facem o schemă care să fie atractivă dar, în acelaşi timp, să fie rezonabilă din punct de vedere al costurilor. Cadrul legal va fi definitivat în curând, iar faptul că mergem pe licitaţii care sunt neutre tehnologic este un lucru bun şi un model mai bine gândit din punct de vedere economic. Contractele pentru diferenţă sunt în lucru la Ministerul Energiei într-un program de asistenţă tehnică. O să contribuim şi noi la momentul oportun. În general, legislaţia pe energie va fi revizuită, în cursul acestui an. Pentru investiţii noi am rezolvat deja problema contractelor bilaterale. Ele sunt prevăzute într-una dintre modificările legislative de anul trecut şi am toată convingerea că actuala majoritate parlamentară va susţine Ordonanţa Guvernului din anul anterior. România a atras multe investiţii pe zona de regenerabile, dar trebuie să învăţăm cum să facem lucrurile mai bine şi pentru asta trebuie să ne concentrăm să aducem şi parte de producţie în ţară, să asigurăm stabilitate la un cost rezonabil pentru economie", a menţionat preşedintele Consiliului Concurenţei.
Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (Romania Wind Energy Association - RWEA) a lansat, miercuri, într-o conferinţă de specialitate, primul Cod de Bune Practici pentru energie regenerabilă în România.