PwC România și D&B David și Baias, societatea de avocatură afiliată PwC în România, au acordat consultanță companiei aeriene Tarom S.A. și Ministerului Transporturilor, acționarul majoritar al acesteia, în toate etapele procesului de obținere a acordului Comisiei Europene - DG Competition pentru ajutorul de stat de salvare în valoare de 36,71 milioane euro.
”Echipa PwC România și D&B David și Baias a participat în toate etapele acestui demers, de la efectuarea analizei de oportunitate, la identificarea ajutorului de stat ca fiind soluția capabilă să ducă la eficientizarea Tarom, până la elaborarea notificării către Comisia Europeană”, explică Sorin David, Partener coordonator D&B David și Baias.
De asemenea, echipa a luat parte la procesul de prenotificare, asigurând coordonarea eficientă a tuturor părților implicate.
“Având în vedere urgența obținerii lichidităților necesare pentru continuarea activității Tarom SA, atât procesul de prenotificare, cât și cel de notificare s-au desfășurat extrem de rapid și au însemnat furnizarea în timp scurt a unor informații complexe privind o multitudine de aspecte juridice și financiare, precum și eforturi deosebite din partea tuturor celor implicați. Din acest motiv suntem mândri că ajutorul de stat a fost aprobat de Comisia Europeană”, a declarat Adrian Șter, Partener D&B David și Baias și coordonator al practicii de concurență și ajutor de stat.
“Felicit echipa integrată a PwC România și D&B David și Baias pentru această reușită care se datorează atât expertizei noastre în cazuri complexe de ajutor de stat, cât și colaborării excepționale cu reprezentanții Tarom, Ministerului Transporturilor Infrastructurii și Comunicării, Ministerului Finanțelor, Consiliului Concurenței și Reprezentanței Permanente a României la Bruxelles”, a declarat Ionuț Simion, Country Managing Partner PwC România.
PwC România și D&B David și Baias vor continua să acorde consultanță Tarom pe parcursul elaborării planului de restructurare și a procedurii de aprobare a ajutorului de stat de restructurare.
Comisia Europeană a anunțat, luni, 24 februarie, că măsura acordării împrumutului de către statul român este compatibilă cu normele UE și va contribui la asigurarea prestării ordonate a serviciilor de transport aerian, protejându-se astfel interesul pasagerilor și menținerea conectivității regionale.
Potrivit operatorului aerian, această măsură va contribui la asigurarea continuării operării companiei, în special pe numeroasele rute în care TAROM este singurul furnizor şi va evita perturbările pentru pasageri, fără a denatura concurenţa pe piaţa unică.
TAROM operează în prezent pe zborurile externe şi interne cu o flotă compusă din 25 aeronave. Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române fost înfiinţată în 1954 şi îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea Ministerului Transporturilor. Din iunie 2010 este membră a Alianţei SkyTeam, din 1993 membră a Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Aerieni (IATA).
Avocații D&B David și Baias, alături de Tarom în procesul de aprobare a ajutorului de stat de salvare de către Comisia Europeană
- M.T.
- Ajutor de stat