Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul Orange România în procesul împotriva Consiliului Concurenței în dosarul în care a solicitat suspendarea unei decizii din decembrie 2018, prin care instituția a aplicat operatorului de telefonie mobilă o amendă de 64,92 milioane de lei (circa 13,5 milioane de euro) pentru acuzația de abuz de poziție dominantă.
”Admite recursul declarat de reclamanta Orange România S.A. împotriva Sentinţei civile nr. 243 din data de 7 iunie 2019 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal. Casează sentinţa recurată şi în rejudecare: Admite cererea formulată de reclamanta Orange România S.A. şi suspendă executarea Deciziei Consiliului Concurenţei nr. 72 din 17.12.2018, până la soluţionarea definitivă a acţiunii în anularea aceluiaşi act administrativ. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 27 februarie 2020”, se arată în decizia completului de judecată, emisă pe 27 februarie.
Autoritatea de concurență a sancţionat Orange România cu o amendă în valoare de 64,9 milioane de lei (aproximativ 14 milioane de euro) pentru abuz de poziţie dominantă, în urmă cu doi ani.
Consiliul Concurenţei a constatat că, în perioada 2011 - 2015, operatorul de telefonie a limitat accesul companiei Simplus Invest SRL la reţeaua sa de telefonie mobilă, blocându-i activitatea de transmitere a mesajelor comerciale către/de către clienţii Orange.
În cadrul investigaţiei, Autoritatea de Concurenţă a constatat mai multe fapte ale Orange prin care a limitat accesul Simplus la reţeaua sa, cum ar fi: refuzul de a deschide noi servicii comerciale prin alocarea unor noi numere scurte, respectiv închiderea anumitor numere scurte.
"Companiile mari, care deţin poziţii dominante, trebuie să aibă un comportament nediscriminatoriu faţă de partenerii lor şi să creeze proceduri clare, transparente şi rezonabile pentru situaţiile ce justifică o limitare a accesului la reţeaua sa", a declarat atunci preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
În perioada 2012 - 2013, Simplus era principalul jucător din România pe piaţa de intermediere de transmitere de mesaje comerciale prin numere scurte. Acţiunile Orange au diminuat în mod semnificativ capacitatea acestui integrator de a concura pe piaţă, cifra de afaceri a Simplus diminuându-se în perioada 2012 - 2015 de aproximativ cinci ori.
Orange România a susţinut că a fost sancţionată de Consiliul Concurenţei pentru că a stopat practicile înşelătoare ale unui furnizor de servicii şi a anunţat, în 2018, că va contesta amenda prin toate mijloacele legale.
"Orange România a fost sancţionată de către Consiliul Concurenţei pentru reacţia legitimă şi justificată de a stopa practicile comerciale înşelătoare ale unui furnizor de servicii. Reamintim că demersurile de stopare a comportamentelor frauduloase reprezintă o practică recomandată şi aplicată în România şi la nivel european", au spus reprezentanţii companiei.
Orange obține suspendarea amenzii de 13,5 mil. €, dată de Consiliul Concurenței
- Maria Teodoru
- Antitrust Litigation