Guvernul italian condus de Mario Draghi a adoptat în Consiliul de Miniştri o reformă ce vizează limitarea barierelor puse concurenţei care are ca scop simplificarea regulilor pentru licitaţiile publice şi combaterea situaţiilor de monopol, informează AFP.
Acest proiect de lege face parte din reformele negociate cu Bruxelles-ul în vederea acordării a 191,5 miliarde de euro pe o perioadă de şase ani, fonduri pe care Roma le va primi în cadrul planului european de relansare economică.
"În anumite sectoare, cum ar fi servicii pentru întreprinderi şi comerţul cu amănuntul, persistă obstacole semnificative în calea concurenţei", a menţionat Comisia Europeană în recomandările sale adresate Italiei în 2019.
Reforma urmăreşte să descurajeze atribuirea directă a contractelor publice fără a trece prin licitaţii. Administraţia locală va trebui astfel să informeze în prealabil autorităţile de reglementare a concurenţei dacă nu sunt organizate licitaţii.
Deţinătorii concesiunilor de pe litoral - ale căror plăţi către stat sunt foarte limitate - au fost însă scutiţi de reformă ca urmare a rezistenţei opuse de Liga (de extremă dreapta) lui Matteo Salvini, unul din principalele partide ale coaliţiei la putere. Proiectul de lege prevede doar un recensământ al plajelor private.
Reforma include în special liberalizarea gestionării deşeurilor, consolidează competenţele autorităţilor din domeniul concurenţei şi introduce mai multă transparenţă în procesul de numire a managerilor spitalelor.
În domeniul sănătăţii, proiectul de lege îşi propune să elimine barierele pentru intrarea pe piaţă a medicamentelor generice.
Licitaţiile vor fi obligatorii pentru concesionarea administrării porturilor şi a transportului local, atribuirea contractelor de distribuţie a gazelor şi instalarea staţiilor de încărcare electrică.
Această reformă în domeniul concurenţei se adaugă celei din justiţie, cea italiană fiind una din cele mai puţin eficiente din Europa, adoptată în septembrie pentru a grăbi procedurile interminabile şi a descongestiona instanţele.
Guvernul italian a adoptat, de asemenea, în octombrie o reformă ce vizează regularizarea proprietăţilor imobile care nu au fost înregistrate niciodată în cartea funciară, cunoscute sub numele de case fantomă, al căror număr este estimat la peste un milion. Această reformă, contestată de Salvini, va fi aplicată începând cu 2026. Până atunci, impozitarea imobilelor nu se va schimba.