Guvernul României a adoptat o ordonanţă de urgenţă care permite autorităţilor, în situaţii excepţionale - mobilizarea forţelor armate, stare de urgenţă, stare de război, stare de alertă, etc - să intervină şi să corecteze în timp real comportamente inadecvate ale comercianţilor sau producătorilor de bunuri şi prestatorilor de servicii, a anunţat Dan Virgil Pascu, vicepreşedintele Consiliului Concurentei.
"Astăzi ordonanţa a fost adoptată de către Guvernul României. Faţă de momentul anterior în care domnul preşedinte Bogdan Chiriţoiu a prezentat pe scurt proiectul de act normativ vreau să mai precizez că a avut loc o întâlnire între Consiliul Concurenţei, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, o întâlnire împreună cu mediul de afaceri, la sediul Guvernului, organizată de către Guvernul României, unde au fost exprimate de către mediul de afaceri temerile sale cu privire la eventualele consecinţe nefaste pe care le poate avea acest act normativ", a precizat Dan Virgil Pascu, la finalul şedinţei de Guvern.
El a menţionat că o parte dintre observaţiile mediului de afaceri au fost preluate în textul ordonanţei de urgenţă.
"Ca o măsură de siguranţă suplimentară, Guvernul României a decis ca în hotărârea de Guvern prin care se stabilesc produsele de listă cu produse de risc şi metodologia de cooperare şi colaborare între ANPC, Consiliul Concurenţei, alte instituţii publice, să fie consultat şi mediul de afaceri şi asociaţiile de protecţia consumatorului, evident, pentru ca în situaţii de criză interesele mediului de afaceri nu se acoperă întru totul cu interesele consumatorului", a subliniat Dan Virgil Pascu.
Potrivit acestuia, ordonanţa de urgenţă adoptată joi prevede posibilitatea Guvernului României de a emite o hotărâre de Guvern în situaţii excepţionale, enumerate în ordonanţă - mobilizarea forţelor armate, stare de urgenţă, stare de război, stare de alertă - şi alte stări de criză stabilite prin lege. Vicepreşedintele Consiliului Concurenţei a subliniat că se va interveni doar "în aceste situaţii limitative".
"Aceasta ordonanţă nu este aplicabilă preţului produselor alimentare acum pentru că nu trecem printr-o criză de o gravitate atât de mare încât să se impună emiterea unei astfel de hotărâri de Guvern. (...) Este foarte important de ştiut că hotărârea de Guvern este emisă pentru o perioadă limitată de timp, de 6 luni de zile, care poate fi prelungită succesiv pentru perioade de 3 luni de zile. În sfera noastră de competenţă, a Consiliului Concurenţei, se află distorsiunile pe piaţă care apar în domeniul business to business, de la întreprindere la întreprindere, distorsiuni ale pieţelor care afectează persoanele juridice, întreprinderile, pe când Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor se va ocupa de punerea în aplicare a actului normativ în ceea ce priveşte protecţia consumatorului final", a mai spus vicepreşedintele Consiliului Concurentei.
Potrivit acestuia, cel mai important vector este protecţia consumatorului final. "Aici ne referim la interdicţia de aplicare a unor preţuri nejustificat de mari, nejustificat de condiţiile obiectiv economice din astfel de perioade de criză pentru o anumită categorie de produse sau servicii precizate în mod explicit de către Guvern. (...) Sfera de protecţie gândită de noi este duală - pe de o parte urmărim o bună funcţionare a pieţelor, în sensul în care în anumite perioade de criză pentru anumite produse dorim să împiedicăm crearea de stocuri nejustificate, generarea de cereri artificiale pe piaţă în scopul revânzării la nişte preţuri mult mărite, nejustificat de mari, pe de o parte, şi, în acelaşi timp, tot în sensul protejării bunei funcţionari a pieţelor ne-am gândit la împiedicarea limitării producţiei, tocmai în aceeaşi idee de a împiedica generarea unei cereri artificiale. Aşadar, ordonanţa de urgenţă permite Guvernului României să adopte, în situaţii limitativ prevăzute de această ordonanţă de urgenţă de criză gravă să adopte o hotărâre de guvern prin care să precizeze anumite bunuri sau servicii de risc - acestea, bunurile respective şi serviciile - lista va fi întocmită la recomandarea Ministerului Economiei şi a altor instituţii sau ministere care au competenţă în materie, în funcţie evident de criza care vă veni. Ordonanţa de urgenţă ne permite nouă, de la Consiliul Concurenţei şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, să intervenim şi să corectăm în timp real comportamente inadecvate ale comercianţilor sau producătorilor de bunuri şi prestatorilor de servicii", a precizat Dan Virgil Pascu.