Consiliului Concurenţei așteaptă motivarea deciziei Curții Constituționale prin care un articol din Legea Concurenței a fost declarat neconsituțional, pentru a-l reformula. Într-un scurt interviu acordat portalului de Concurență, Bogdan Chirițoiu a precizat că decizia CCR nu a afectat nici cvorumul necesar pentru luarea deciziilor și nici deciziile adoptate. În perioada următoare va fi transpusă în legislația națională directiva ECN Plus, privind independența și mai buna funcționare a autorităților naționale de concurentă, ocazie cu care vor fi lămurite și neclaritățile rămase în lege în urma modificărilor operate în Parlament anul trecut.
Reamintim că marți, 26 ianuarie 2021, în cadrul controlului posterior promulgării, cu majoritate de voturi, CCR a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sunt neconstituționale dispozițiile art.18 alin.(3) din Legea concurenței nr.21/1996. Dispozițiile legale constatate ca fiind neconstituționale au următoarea redactare: „(3) În situaţia în care până la expirarea duratei mandatului unui membru al Plenului Consiliului Concurenţei, în condiţiile art. 15 alin. (9) lit. a), nu este numit un succesor, membrul Plenului al cărui mandat expiră îşi va continua activitatea până la depunerea jurământului de către cel desemnat pentru mandatul următor.” Săptămâna trecută, Curtea Constituțională a decis că sunt neconstituționale prevederile articolului din Legea concurenței prin care membrii plenului, după expirarea mandatului, rămân în funcție până la depunerea jurământului de către succesorii lor.
Concurența.ro: Afectează aceasta decizie activitatea instituției?
Bogdan Chirițoiu: Am văzut comunicatul Curții Constituționale, dar așteptăm motivarea acesteia pentru a vedea exact ce nu corespunde cerințelor și trebuie reformulat.
Nu credem ca va afecta activitatea Consiliului: nu a fost afectat nici cvorumul necesar pentru luarea deciziilor și, deci, nici deciziile adoptate.
Cum s-a ajuns la această situație? Președintele Consiliului Concurenței este persoana vizată?
Este vorba de o sesizare din 2017 când, într-adevăr, un coleg din Plenul Consiliului era de mai mult timp, în prelungirea mandatului. Între timp situația s-a rezolvat, dar sesizarea a rămas.
De altfel, noi am propus, ca perioada de interimat – de la expirarea mandatului până la numirea următorului membru al Plenului, să nu depășească 18 luni, dar acest amendament a fost respins de Parlamentul anterior. Președintele Consiliului nu este vizat de textul contestat.
Ce se va întâmpla în continuare?
Probabil că va trebui să facem o propunere similară. Oricum, în perioada următoare vom transpune directiva ECN Plus, privind independența și mai buna funcționare a autorităților naționale de concurentă, ocazie cu care vom putea lămuri și neclaritățile rămase în lege în urma modificărilor operate în Parlament anul trecut.
Pe de altă parte, este în fază avansată procedura de completare a celor două locuri libere din Plen. Așa cum știți, procedura de numire a plenului Consiliului Concurenței este complexă, având multe filtre, Guvern, Parlament, Președintele țării, dar ne așteptăm să fie finalizată curând.
În același timp, instanțele au adus clarificări importante ale legii: Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că dispoziţiile privind achitarea a jumătate din amenda minimă, prevăzute de Legea privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale ((nr. 203/2018), nu sunt aplicabile în ceea ce priveşte sancţiunile contravenţionale aplicate prin decizii ale Consiliului Concurenţei.
De asemenea, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a statuat ca normele interne referitoare la prescriere nu trebuie să aducă atingere aplicării eficace a dreptului UE. Această decizie a CJUE e relevantă și pentru normele privind prelungirea activității dincolo de data terminării mandatului.